Examinarea conducătorului de vehicule

Examinarea candidaţilor la proba teoretică pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule se desfăşoară conform prevederilor pct. 16 din Metodologia desfăşurării examenului pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule şi documentarea cu permis de conducere, după cum urmează:

  1. La categoriile A, B, H și subcategoriile AM, A1, A2, B1, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 24 de itemi. Timpul rezervat este de 30 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 22 de itemi.
  2. La categoriile BE, C, CE, D, F și subcategoriile C1, C1E, D1, D1E, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 30 de itemi. Timpul rezervat este de 38 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 27 de itemi.
  3. La categoria CE și D, CE și subcategoria D1, subcategoriile C1E și D1, candidatul completează un chestionar, alcătuit din 36 de itemi. Timpul rezervat este de 45 de minute. Pentru calificativul „Admis” este necesar să răspundă corect la cel puțin 32 de itemi.

Proba teoretică integrează într-un chestionar itemi cu alegere multiplă, varianta răspunsului se selectează de către candidat de pe monitorul locului ocupat în „Clasa de examinare”.

Rezultatele la proba teoretică cu calificativul „Admis” sau „Respins” sunt generate, în mod automatizat, de complexul computerizat de examinare „Clasa de examinare”, imprimat pe suport de hârtie.

La proba practică a examenului pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule se admit candidaţii care au obţinut calificativul „Admis” la proba teoretică, cu excepţia persoanelor admise în conformitate cu prevederile pct. 11 din Metodologie.

 

Examinarea candidaţilor la proba practică, componentă a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule se desfășoară conform prevederilor pct. 24 din Metodologia desfăşurării examenului pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule şi documentarea cu permis de conducere, după cum urmează:

  1. La categoria A și subcategoriile AM, A1, A2 și B1, proba practică se desfășoară pe terenul de instruire/teren special amenajat. Rezultatele examinării sunt înscrise în chestionarul/borderou pe suport de hârtie, pentru fiecare candidat. Chestionarul/borderou cu rezultatele probei practice se semnează de către examinatorul care a exercitat examinarea respectivă, nemijlocit.
  2. La categoriile/subcategoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, proba practică se desfășoară pe traseu în condiții reale de trafic. Manevrele speciale vor fi executate, conform indicațiilor examinatorului, în funcție de condițiile reale de trafic. Rezultatele examinării sunt înscrise în chestionarul/borderou pe suport de hârtie, pentru fiecare candidat. Chestionarul/borderou cu rezultatele probei practice se semnează de către examinatorul care a exercitat examinarea respectivă, nemijlocit.

Vehiculele de examinare utilizate la proba practică trebuie să corespundă categoriei/subcategoriei pentru care se solicită obținerea dreptului de a conduce, cu parametrii tehnici constructivi și de dimensiune, conform prevederilor secțiunii a 3-a „Vehiculele de instruire și echipamentul acestora” din anexa la Legea nr. 131/2007 privind siguranța traficului rutier.

La desfășurarea probei practice a examenului pe traseu în condiții reale de trafic se utilizează vehiculele de examinare ale subdiviziunilor de examinare și/sau ale unităților de formare profesională a conducătorilor de vehicule, dotate cu sistem audio-video, conform cerințelor tehnico-aplicative și modului stabilit de către Agenție.

La desfășurarea probei practice a examenului pe terenul de instruire la categoria A și subcategoriile AM, A1, A2 și B1 pot fi utilizate și alte vehicule de examinare, cu condiția că acestea sunt incluse în sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al transporturilor”, precum și au fost supuse testării tehnice periodice.

Pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, persoanele cu dizabilităţi, urmează să susțină proba practică cu un vehicul din categoria/subcategoria solicitată, adaptat dizabilităților, iar dreptul de a conduce vehicule și permisul de conducere obținut trebuie să conțină informația codificată despre dreptul acestora de a conduce doar astfel de vehicule, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.12/2009 pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere.

 

Programarea prealabilă pentru solicitarea serviciilor în subdiviziunile teritoriale ale ASP este disponibilă accesând link-ul: https://programaredl.asp.gov.md/qwebbook/index.jsp?lang=ro

 

sursa: servicii.gov.md